A fűnyírás egy kötelező, rendszeres házimunka a telken, tanyaudvaron, akárcsak a szálastakarmány betakarítása gazdaságokban, farmokon. Ez tipikusan az a munka amit senki se szeret, mert sok időt elvesz és macerás. Minél nagyobb a terület, minél egyenetlenebb, meredekebb a talaj, annál több a gond vele. Ha neked olyan gépre van szükséged, ami megbirkózik a nehéz körülményekkel, akkor érdemes fontolóra venned az intenzív igénybevételre tervezett alternáló kaszákat.

Fűnyírók kiválasztásánál a kényelmi szempontok mellett, a terület nagysága fogja elsősorban befolyásolni, valójában milyen típus is a számodra legelőnyösebb, és milyen vágószélességgel tudsz a leghatékonyabban dolgozni. Bizonyos területnagyság felett, vagy sűrű gyomnövényzetnél már kényelmetlen, nem hatékony a hagyományos, négykerekes fűnyíró. Egy sokkal profibb megoldást kínálnak az AGT alternáló kaszák.

Előnyük, hogy ahol a fűnyírók elakadnak, ott ezek a gépek könnyedén megbirkóznak a tereppel, nagy kerekük miatt, és 3000 m2 feletti területen már nagyon nagy segítséget jelentenek. Sima, esztétikus vágási felületet ad a kések alternáló mozgása. Sok, fáradtságos órát megspórolnak neked, amit fűnyírással vagy betakarítással töltenél.

Másik előnyük, hogy olyan mezőgazdasági területeken, gazdaságokban, farmokon, tanyaudvarokon is használhatók, ahol nem cél szétaprítani a növényzetet (ahogy azt a fűnyíró teszi), hanem azt takarmányozásra fel lehet használni, így segítségével a szálastakarmány is betakarítható (pl. lucernavágáshoz közkedvelt). A kasza a növényzetet tulajdonképpen nem mozgatja meg, csak elkúszik alatta, az aljánál elvágva azt, ami hátrafelé eldől. A rotációs típusú kaszánál is jóval kíméletesebben vágja a növények szárát és kisebb az energiaigénye.

Mivel alacsony a vágási magassága, ezért a sűrű aljnövényzetű gyepek, aljfűvel benőtt rétek kaszálásánál rendkívül előnyös, és az aljfű is betakarítható általa.

AGT alternáló kaszák:

Mielőtt belemélyednénk a gépek jellemzőibe, tisztázzuk, hogy a fűnyírás, csak az egyik felhasználási opciójuk, az AGT alapgépeinek. Az egytengelyes traktorokat számos kiegészítővel más-más célra használhatod. Az egyik, legkedveltebb kiegészítővel, a fűkasza adapterrel felszerelve értelemszerűen, alternáló kaszaként működnek a traktorok, és úgymond “szettben”, alternáló kasza néven ezeket meg is tudod vásárolni.

Mindegyik típus nagy, felfújható kerekekekkel rendelkezik, emiatt a hagyományos, kis kerekű fűnyírókkal ellentétben, a legtöbb terepen megállják helyüket, nem akadnak el és könnyen, stabilan tudod őket manőverezni, kerítés, falak mentén is.

Egy biztonsági kar/kuplung lenyomása nélkülözhetetlen a működtetésükhöz. Ha elengeded a kormányt a gép azonnal leáll, de a motor továbbra is jár, ha folytatni kívánod a munkát.

3 előre- és 3 hátrameneti sebességfokozat közül választhatsz, ami váltókarral állítható.

A vágópengék speciális, strapabíró acélból készültek, hogy ellenáljanak a törésnek és 6 mm-es szegecsekkel vannak stabilan rögzítve. A vágófej, kialakítása miatt, jól felfekszik a talajra és egyenletes vágást eredményez.

A professzionális, olajfürdős hajtómű kevés karbantartást igényel és ideális nagy terheléshez.

A kormánykar vízszintesen és függőlegesen is állítható a számodra megfelelő helyzetbe. Rezgéscsillapított, kényelmes fogású, hogy könnyű legyen irányítanod és ne legyen megterhelő huzamosabb ideig tartanod. Mivel 180°-ban visszafordítható a kormány, így számos adaptert szerelhetsz fel a gépre.

Mik a típusok közti különbségek, ami alapján válassz?

Az AGT3 alternáló kaszát, több kivitelben is ki tudod választani, attól függően, hogy mik az igényeid.

  • Teljesítmény: egyik leglényegesebb befolyásoló tényező, mert a nagyobb terület nagyobb teljesítményt kíván. Mindegyik kasza HONDA motorral van felszerelve és 5-11 LE-s teljesítménytartományban válogathatsz. A GP motortípus gyakori indításra, rövidebb munkákra, kisebb terhelésre ajánlott, a GX típus pedig intenzívebb igénybevételre.

  • Munkaszélesség: 112 / 117 / 127 / 137 / 144 cm-es szélességben érhetőek el a vágófejek. A szélesebb vágófejjel természetesen gyorsabb a fűnyírás.
  • ALPINE típus: a professzionális tervezésű ALPINE típusok, egyedi kialakításuknak köszönhetően (üzemanyagszivattyú, kenőrendszer, karburátor stb.), lejtős, egyenetlen talajon is (pl. töltésoldalban, vízelvezetőárokban, rézsűn) maximális teljesítményt nyújtanak és 30°-os emelkedővel is megbirkóznak. Kerekeik a felhasználásukból adódóan szélesebbek, jobban tapadnak.

  • DF típus: a DF jelzés a differenciálzárra és a független fékrendszerre utal. 2 kar segítségével a kerekek külön-külön fékezhetők, nagyon egyszerűvé téve a kanyarodást és fordulást. Parkoláshoz stabilan fékezhetők a kerekek. A differenciálzár segíti a kerekek eltérő mozgását kiegyenlíteni, amennyiben más a terep a kerekek alatt vagy egy helyben akarunk fordulni.

  • SP vagy SF: kétfajta fűkaszafeltét érhető el, attól függően, hogy milyen növényzetet akarunk vágni. Az SP jelű vágóél átlagos, lágy növényzet (pl. fű) vágására alkalmas, az SF jelű erősebb vágóél, oldalsó irányvezetővel, pedig durvább, fás szárú növényzet, takarmánynövények (pl. szalma) vágására is alkalmas.​

 

A fenti jellemzőket jól összefoglalja ez az ábra és segít eligazodni a típusok közt:

Bemutató videó az AGT3 ALPINE DF GX340 144SF alternáló kaszáról: