Hogyan válasszunk kapálógépet?

Hogyan válasszunk kapálógépet?

Az AGT rotációs kapacsalád nagy segítséget jelent a föld megmunkálásában. Ha jól választasz, kevésbé lesz utálatos a kapálás: melyiket, miért és hol használjuk?

A visszatérő kerti munkák egyik kihagyhatatlan, de sokak számára utálatos mozzanata a kapálás. A mondás szerint: „A kert sok vizet igényel… a legtöbbet izzadtság formájában”. Szerencsére, a kerti kisgépek korában a mondat második fele már nem feltétlen igaz. Az összetömörödött, cserepesedett felszínt, bizony nehéz hagyományos kapával művelni, de április környékén már elő kell készíteni a magágyakat és muszáj nekilátni a kapálásnak. Megfelelő géppel elvégezve, kevésbé időigényes és megerőltető tevékenység, így nem az a kérdés szükséged van-e rotációs kapára, hanem hogy melyikre?

Kapálás: miért is olyan fontos ez a művelet?

A föld megforgatása és persze a gyomok eltávolítása alapművelet, ami hozzájárul növényeid egészséges fejlődéséhez. A gyomok tápanyagot vonnak el a növényektől, így értelemszerűen nem kívánatos a jelenlétük, de a kapálás egy olyan visszatérő kerti munka, amelynek a célja nem csak a gyomok irtása, hanem a talaj nedvességének megőrzése, ugyanis egy alaposan elvégzett kapálás felér egy kiadós esővel! Mikor fellazítod a talaj felső rétegét, elősegíted a nedvesség lejutását és a talajnedvesség párolgását is csökkented, mert a kialakult hajszálcsöves rendszert, amin keresztül párolog a víz, lényegében tönkreteszed és jobban fog szigetelni a föld felszíne. Ráadásul a szerves trágya is hatékonyan beforgatható a talajba kapálással.

Mi alapján válassz rotakapát?

A teljes kert megműveléséhez választhatsz benzines vagy elektromos gépet, de az elektromos jóval gyengébb, mint a benzines társai és korlátoltabb, az áramellátás miatt, épp ezért kínálatunkban csak benzines, HONDA motoros típusok találhatók.

Alapvetően pár szempont alapján már meg lehet határozni, hogy milyen specifikációkkal rendelkező gépre van szükséged.

Figyelembe kell venned a:

 • teljesítményt (földtípus, terület, meredekség stb. függvényében),

 • munkaszélességet (kapatagok száma),

 • munkamélységet,

 • kezelhetőséget (sebességfokozatok, biztonsági funkciók, vezetőkar, stabilitás, rezgéscsillapítás stb.),

 • más célú felhasználást (kiegészítő adapterek lehetősége).

 

Az AGT rotációs kapákról általánosságban:

HONDA motor biztosítja az összes típuson a hatékony kapáláshoz nyújtott teljesítményt. A GP motortípus gyakori indításra, kisebb terhelésre ajánlott, a GX típus pedig intenzív igénybevételre.

6 vagy 8 kapataggal rendelkeznek, amelyek egyenként 4 db rendkívül tartós, edzett acél kapakéssel vannak ellátva, amik biztosan nem deformálódnak el intenzív igénybevétel mellett sem. 35 cm-es átmérőjükkel képesek 28 cm-es mélységig is a földbe hatolni. A tengelyvégek védőgyűrűkkel vannak lezárva.

A vezetőkar alatt elhelyezkedő csoroszlyával állíthatod a kapálási mélység.

A sebességfokozatok száma eltérő, de mindegyiket használhatod hátramenetben is, hogy ne kelljen velük fordulni.

                                                                     

 AGT 5580 és 6500 PREMIUM váltókar               AGT 7500 PREMIUM és 7580 sebváltó a kormányon

Mivel a kapálás és a kapálógép tartása nem egy könnyű tevékenység, így mérvadó a kormány ergonómiai kivitele. A vezetőkar rezgéscsillapított, stabil, kényelmes fogású és egyénileg beállíthatod a számodra kényelmes magasságba, hogy könnyű legyen az irányítás és ne legyen megterhelő huzamosabb ideig tartani.

Mindegyik modellhez tartozik egy pár felfújható kerék a mozgatásuk érdekében.

Egy biztonsági kar/kuplung lenyomása nélkülözhetetlen a működtetésükhöz, így ha elengeded a kormányt a gép azonnal leáll, de a motor továbbra is jár, ha folytatni kívánod a munkát.

Az adapterekkel kiegészítve még sok más feladatban is segédkezhetnek a gépek, így több területen is kihasználhatod meglévő eszközödet. Többféle adapter közül válogathatsz kínálatunkban: Kapálógép tartozékok

Hogy azonnal használatba tudd venni, minden géphez járó tartozék: kapatagok, töltőeke, csoroszlya és kerekek.

 

Ez mind jól hangzik, de akkor melyiket válasszam?

Érdemes két részre osztani a típusokat, így nagyjából már be tudod lőni, milyen gépre is van szükséged, a többi pedig egyéni, kényelmi szempont.

Az 5-6 lóerős rotációs kapával elboldogulsz egy átlagos kertben, ház körüli veteményesben is, ahol nem agyagos a föld, nincsen durva gyomnövényzet és nem haladja meg az 1500 m2-es területet. Ilyen az AGT 55806500 PREMIUM és 7500 PREMIUM modellek, 80 cm-es munkaszélességgel, nagy motorválasztékkal.

  

AGT 5580

AGT 6500 PREMIUM

AGT 7500 PREMIUM

 • Munkaszélessségük és teljesítményük tökéletesen elegendő, kisebb földterületek, hobbikertek, veteményesek kapáláshoz.

 • Könnyűek, jól vezethetőek, így kevésbé megerőltető velük a munkavégzés.

 • 2 előremeneti (4,7 és 6,5 km/h) és 1 hátrameneti (3,5 km/h) fokozattal rendelkeznek.

Nagyobb területeknél pedig mindenképp érdemes a 9-12 lóerős, profi használatra tervezett modellekre beruháznod, amelyek bírják az igazán intenzív igénybevételt, nehéz terepet és nagy munkaszélességgel rendelkeznek, úgy mint az AGT 9000 PREMIUM és AGT 13000 PREMIUM. Bivalyerős teljesítményükkel és 95 (2×3 kapatag), illetve 120 cm-es (2×4 kapatag) maximális munkaszélességükkel, hatalmas terhet képesek levenniük válladról.

AGT 9000 PREMIUM

AGT 13000 PREMIUM

 • 9 és 13 LE-s motorteljesítményükkel, profi kategóriába tartozó, robosztus gépek, amelyek 1500 m2 feletti területeknél, már nagy segítséget jelentenek.

 • Egy kisebb rotációs kapánál szélesebb földsávot képesek megművelni, hogy kevesebbszer kelljen végigmenned a területen.

 • Agyagos, nagyon gazos vagy meredekebb földterületen szükség van ekkora teljesítményű gépre.

 • 2 előremeneti (4,7 és 6,5 km/h) és 1 hátrameneti (3,5 km/h) fokozattal rendelkeznek.

 

Tippek:

A kapatagok fel és leszerelése egyszerű, egy sasszeggel ellátott csappal rögzíthetők. Lényeges, hogy mindkét oldalon ugyanannyi kapatag legyen, és annak az élezett részei a forgásiránnyal megegyezően álljanak.

Minél mélyebben akarod megforgatni a talajt, annál kevesebb kapatagot rakj fel, illetve minél lazább a talaj, annál több, minél kötöttebb annál kevesebb kapatagra van szükség. Az átlagos, sekély művelési munkákhoz (pl. gyommentesítés, felszínlazítás) érdemes az összes kapatagot felszerelned, a nagyobb munkaszélesség miatt.

A talajállapot függvényében állítsd be a csoroszlyát, ami a művelési mélységet hivatott szabályozni. Erősen kötött talajon a csoroszlyát úgy állítsd be, hogy a gép menet közben kissé előre dőljön. Közepesen kötött talajon előnyös, ha a gép vízszintesen áll, laza talajon pedig kissé előre dől.