Fűnyíráshoz, kapáláshoz és egyéb kerti munkákhoz

Az egytengelyes traktorok átmenetet képeznek a rotációs kapák és a négykerekű kistraktorok között. A számos kiegészítőnek köszönhetően, felváltva használhatjuk mezőgazdasági és háztáji feladatokra egyaránt.

A fűnyírás és kapálás egy kötelező, rendszeres házimunka az udvaron, telken, mezőgazdasági területen, amit senki se szeret, mert sok időt elvesz és macerás. Minél nagyobb a terület, minél egyenetlenebb a terep, annál több a gond vele. Ha olyan gépre van szükség, ami megbirkózik a nehéz körülményekkel, akkor érdemes az intenzív igénybevételre tervezett egytengelyes traktorokat választani. Az egytengelyes traktorunkra a szezon bármely szakában szerelhetünk fel olyan eszközt, ami az adott munkafolyamatban ad motorizált segítséget.

Fűnyíráshoz – alternáló kasza adapter:

Bizonyos területnagyság felett, vagy sűrű gyomnövényzetnél már kényelmetlen, nem hatékony a hagyományos, négykerekes fűnyíró. Egy sokkal profibb megoldást kínálnak az AGT traktorokra felszerelhető alternáló kaszák.

Előnyük, hogy ahol a fűnyírók elakadnak, ott ezek a gépek könnyedén megbirkóznak a tereppel, nagy kerekük miatt, és 3000 m2 feletti területen már nagyon nagy segítséget jelentenek. Sima, esztétikus vágási felületet ad a kések alternáló mozgása.

Másik előnyük, hogy olyan mezőgazdasági területeken, gazdaságokban, farmokon, tanyaudvarokon is használhatók, ahol nem cél szétaprítani a növényzetet (ahogy azt a fűnyíró teszi), hanem azt takarmányozásra fel lehet használni, így segítségével a szálastakarmány is betakarítható (pl. lucernavágáshoz közkedvelt). A kasza a növényzetet tulajdonképpen nem mozgatja meg, csak elkúszik alatta, az aljánál elvágva azt, ami hátrafelé eldől. A rotációs típusú kaszánál is jóval kíméletesebben vágja a növények szárát és kisebb az energiaigénye.

Mivel alacsony a vágási magassága, ezért a sűrű aljnövényzetű gyepek, aljfűvel benőtt rétek kaszálásánál rendkívül előnyös, és az aljfű is betakarítható általa.

Kapáláshoz – talajmaró adapter:

A rotációs kapa adapterrel ellátott traktor, kisebb gazdaságokban alternatíva lehet a rotációs kapával szemben, mert minimális erőkifejtésre van szükség.

Az erőt a meghajtott kerekek viszik át a talajra, így a kerekek fordulatánál sokkal gyorsabban forgó kapát a kerekek gyakorlatilag visszafogják, így a munka sokkal szebb lesz, mintha hagyományos rotációs kapával műveltük volna.

A nagyméretű gumikerekek a legnehezebb terepviszonyok közötti haladást is könnyűvé teszik, és a fékkel rendelkező típusok egyszerűbbé teszik a fordulást.

Az adapteren elhelyezkedő csoroszlyával állítható a kapálási mélység.

A traktorok előnyei:

 • Professzionális:  Mindegyik traktor HONDA benzinmotorral van felszerelve , ami profi, folyamatos munkavégzést és 3 éven át kiterjesztett motorgaranciát kínál termékére.
 • Hatékony:  Előnyük, hogy ahol a kisebb gépek elakadnak, ott ezek a típusok könnyedén megbirkóznak az akadályokkal, nagy kerekük miatt, és sok terhet levesznek a vállunkról. A gépek minden terepen megállják helyüket és könnyen, stabilan lehet őket manőverezni, kerítés, falak mentén is.
 • Sokoldalú:  Az AGT alapgépek a megfordítható kormány miatt, néhány mozdulattal átalakíthatók, így a számos adapter felhelyezése lehetőséget biztosít más-más munka elvégzésére.
 • Kényelmes:  A kormánykar vízszintesen és függőlegesen is állítható a megfelelő helyzetbe. Rezgéscsillapított, kényelmes fogású, hogy könnyű legyen irányítani és ne legyen megterhelő huzamosabb ideig tartani.
 • Biztonságos:  Használata biztonságos, mivel a kormányon lévő biztonsági kar/kuplung lenyomása nélkülözhetetlen a működtetésükhöz. Ha elengedjük a kormányt a gép azonnal leáll, de a motor továbbra is jár, ha folytatni kívánjuk a munkát.

Alapgépek:

 • AGT 2:  4 sebességfokozattal (2 előre, 2 hátra) és max. 58 cm-es kapálási munkaszélességgel rendelkezik.
 • AGT 3:  6 sebességfokozattal (3 előre, 3 hátra) és max. 68 cm-es kapálási munkaszélességgel, illetve nagyobb kerékátmérővel rendelkezik. A motort védőkeret védi az ütődésekkel szemben.

Az AGT 2 és AGT 3 alapgépeket rotációs kapa vagy alternáló kasza adapterrel lehet „szettben” megvásárolni.

Típusjelzések:

 • D:  A kormányon kapcsolható differenciálzár, ami segíti a kerekek eltérő mozgását kiegyenlíteni, amennyiben más a terep a kerekek alatt vagy egy helyben akarunk fordulni vele.
 • DF:  A differenciálzár mellett jobb-bal oldali fékkar is van a kormányon, amivel a kerekek külön-külön fékezhetők, egyszerűvé téve a kanyarodást és fordulást.
 • ALPINE:  A professzionális tervezésű ALPINE típusok, egyedi kialakításuknak köszönhetően (üzemanyagszivattyú, kenőrendszer, karburátor stb.), lejtős, egyenetlen talajon is (pl. töltésoldalban, vízelvezetőárokban, hegyoldalban lévő gyümölcsösben, szőlészetben) maximális teljesítményt nyújtanak és 30°-os emelkedővel is megbirkóznak. Kerekeik a felhasználásukból adódóan szélesebbek, jobban tapadnak.
 • HONDA GP vagy GX motor:  A GP motor gyakori indításra, rövidebb munkákra, kisebb terhelésre ajánlott, a GX típus pedig intenzívebb igénybevételre.
 • SP vagy SF:  kétfajta fűkaszafeltét érhető el, attól függően, hogy milyen növényzetet akarunk vágni. Az SP vágóél vágóél átlagos, lágy növényzet (pl. fű) vágására alkalmas, az SF jelű erősebb vágóél, oldalsó irányvezetővel, pedig durvább, fás szárú növényzet, takarmánynövények (pl. szalma) vágására is alkalmas.

 

Bemutató videó az AGT3 ALPINE DF GX340 144 egytengelyes traktorról:

 

Az AGT traktorok széles választéka IDE KATTINTVA érhető el.