VETŐGÉPEK

Vetőgépek széles választéka kézi rezgőnyelves, és kanalas szemenkénti vetőgépekből, akár több soros elrendezésben is. Adapterekkel, rengeteg tartozékkal.

A kézi vetőgép a házi kertekben, veteményesekben előforduló vetési feladatok megkönnyítésére szolgál, a gépi vetőgép nagyobb termőföldekre ajánlott, mivel alkalmazható traktorok, de rotációs kapák után is. Működésük egyszerű, használatukkal rengeteg energia takarítható meg és szinte karbantartásmentesek.

Számos kiegészítő is kapható, melyekkel komplexebb munkafolyamatok végzésére is alkalmasak pl. sorjelző, granulátum adagoló stb.

Kézi, kanalas vetőgépek:

A vetőmagok kiemelését és adagolását azok nagyságának és alakjának megfelelő kanalak végzik. A kanalakat kell cserélni a vetendő magfajtának megfelelően. Valamennyi vetőkanál a gépek gyári tartozéka. A tőtávolságot a kanáltárcsába helyezett kanalak száma határozza meg: a kanáltárcsába maximum 24 db kanál helyezhető. A meghajtó kerék kerülete 84 cm. Ezek alapján tehát egy fordulaton, azaz 84 cm-es vetési hosszon, a tárcsába helyezett kanalak számától függően 24, 12, 8, 6, 4, 3, 2 és 1 osztást érhetünk el (példa: amennyiben 24 db kanalat használunk, a tőtávolság 3,5 cm lesz (80:24) …. és így tovább).

A következő magok vetéséhez ajánlott: mák, petrezselyem, sárgarépa, retek, hagyma, káposzta, saláta, karfiol, paprika, takarmányrépa, cékla, uborka, borsó, bab, kukorica, ill. különféle fafajták, gyógynövények magjai pl.: akác, valamint számos virágmag. Továbbá alkalmassá tehető gabonamagvak vetésére is.

A vetőrendszer magtakarékos, és pontos magadagolás lehetséges a szemenkénti vetéssel. Utólagos egyelés nem szükséges.

Kézi, rezgőnyelves vetőgépek:

A magtartályhoz rugalmasan csatlakoztatott adagolófej rezgését egy fogas tárcsa generálja, a gép haladása során. A rezgés hatására a tartályban lévő magok is mozgásba jönnek, melynek során egy szabályozható nagyságú nyíláson keresztül elhagyják a vetőtartályt. Ezt követően a magok sorba rendeződnek, így biztosítva az egyenletes vetést. Végül a csoroszlya által megnyitott magárokba esnek. A rezgőfejes vetőgép az egységnyi szakaszra eső magmennyiséget a rezgés intenzitásának, és a kieresztő nyílás nagyságának a könnyű és gyors beállításával biztosítja.  Kis mennyiségű – akár csak 1-2 grammnyi – magok vetésére is alkalmas. A vetési mélység a csoroszlyával fokozatmentesen állítható 1-5 cm között.

A vetőtartályban lévő magokat maradék nélkül kijuttatja (kistasakos vetőmagokat is maradék nélkül elvetheti). Alkalmazása a sárgarépától a borsó nagyságú mag méretig javasolt. A rezgőfejes vetőgéppel vethető magok: sárgarépa, petrezselyem, retek, sóska, spenót, hagyma, saláta, káposzta, karalábé, karfiol, cékla, borsó, kis méretű bab, valamint ezekkel megegyező méretű egyéb magok.

Gépi, kanalas vetőgépek:

Csatlakozó felfüggesztés közbeiktatásával szerelhetők a vonógerendára, lehetővé téve az igényeknek megfelelő többsoros vetőgép kialakítását. Az egyes vetőegységek csuklós karokkal csatlakoznak a vonógerendához, így egymástól függetlenül működnek és követik a talajfelszínt. A vetőegység a meghajtást, a hátsó kerékről ékszíjas áttéttel kapja. A meghajtó kerék egyúttal tömörítő funkciót is ellát. Alkalmazható traktorok, de rotációs kapák után is.

Elsősorban apró magok vetésére lett kifejlesztve, emiatt finoman előkészített, rögöktől mentes talaj szükséges. Homokos, laza talaj esetén ajánljuk, göröngyös talajon nem alkalmazható sikeresen.

Kézi eszközök:

Palántázó: Hasznos és kényelmes megoldás különböző zöldség- és virágpalánták ültetésére…hajolgatás nélkül!

Vetőcső: Hasznos és kényelmes megoldás különböző magok (pl. kukorica, bab, fokhagyma, tök stb.) vetéséhez… hajolgatás nélkül!

Kultivátor: A talajlazító kultivátor tömörödött, cserepesedett talajfelületek fellazítására alkalmas. Kisebb földterületek művelésének, kerti talajmunkák megkönnyítését szolgálja.

Tolókapa: A tolókapa praktikussága abban rejlik, hogy a visszahúzás során is, az előre tolással egyenértékű munkát végez, duplán megdolgozva az adott területet.

Kanalas vetőgépek:

Rezgőfejes vetőgépek:

Gépi vetőgépek:

 

Vetőgép Tulajdonságok
R1 szimpla kerekes, nyél nélkül
R2 dupla kerekes, nyél nélkül
R3 dupla kerekes, nyéllel
R4 sor kerekes, nyéllel

Vetőgép Vetési sorok (db) Kanalak száma (db) Súly (kg)
K1 1 24 5
KT1 1 24 10
K1.2 2 24 18
K1.3 3 24 25
G1 1 24 5
K2 1 24 11
K2.2* 2 24 21
K2.2** 2 24 21
K2.2*** 2 24 21
K2.3* 3 24 29
K2.3** 3 24 29
G2 2 24 6
GS2 1 24 8,5

* 10 cm-s sortávolsággal

** 12 cm-s sortávolsággal

*** 15 cm-s sortávolsággal

Eszköz Tulajdonságok
Kézi palántázó Csőátmerő: 70mm | Súly: 2.5kg
Kézi palántázó Csőátmérő: 100mm | Súly: 3kg
Kézi vetőcső Csőátmérő: 35mm | Súly 2.5kg
Talajlazító kultivátor Munkaszélesség: 25cm | Súly: 5kg
Talajművelő tolókapa Munkaszélesség: 20cm | Súly: 4.3kg