MASTER gépeink állami támogatással is korszerűsíthetik az állattartó telepeket!

MASTER gépeink állami támogatással is korszerűsíthetik az állattartó telepeket!

2020. augusztusában várhatóan újból támogatásban részesülhetnek az állattartó telepek! A VP2-4.1.1.1-16 számú pályázat keretében lehetőség nyílik, az építéssel nem járó projektek megvalósítására, többek közt az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésének támogatása által, ahova a MASTER ventilátorok, léghűtők és fűtőberendezések is beletartoznak.

 

Legfontosabb tudnivalók

Minden mezőgazdasági termelő pályázhat aki:

 • 6000 STÉ üzemmérettel az elmúlt lezárt teljes üzleti évben (fiatal gazdák esetén csak lezárt üzleti év szükséges, tehát 2019-ben alapított vállalkozással már 40 év alatti mezőgazdasági termelők tudnak pályázni),

 • és a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági termelésből származott.

A pályázat keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás (termelői csoport, termelői szervezet stb.) keretében is van lehetőség.

Támogatható tevékenységek:

 • Állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése (pl. takarmánykezelésre, állathigiéniára, állati termékek kezelésére).

 • Épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése (pl. istálló, karám, takarmánytároló, etetőrendszer).

   • Szellőztetés kialakítása, hűtési-fűtési rendszer kiépítése.

 • Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek (pl. hőszigetelés, világítás, nyílászárók)

   • Épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése.

 • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása (pl. napelem, napkollektor, szélenergia felhasználás).

Támogatás kérhető: többek közt baromfi, sertés, szarvasmarha, lófélék, nyúl, méh tartásához.

Kötelező vállalások:

 • Amennyiben a pályázat benyújtása előtt a támogatást igénylő alkalmazottat foglalkoztatott, nyertes pályázat esetén a fenntartási időszakban (5 év) a foglalkoztatotti bázislétszámot nem csökkentheti, a pályázat benyújtását megelőző átlaglétszámhoz képest.

 • A pályázó köteles a projekt megvalósításának befejezésétől a fenntartási időszak (5 év) végéig legalább szinten tartani a projekttel érintett állattartó telep éves átlagos állatlétszámát.

Támogatási intenzitás: 40-70%

A pályázat leadására 2020. augusztusától van lehetőség.

Miért ajánljuk MASTER termékeinket állattartóknak?

Gazdák számára, értelemszerűen a legfontosabb jószágaik jóléte, így azok olyan helyen tartandók, ahol megfelelő a klíma számukra, az év meleg és hideg évszakaiban egyaránt.

Meleg ellen

A nyári kánikulában csökkenteni kell a hőstressz okozta káros hatások kockázatát pl. csökkenő étvágy, kevesebb tej/tojás, gyakoribb megbetegedés stb.

A szakszerűen megépített istállók, bizonyos mértékű természetes szellőzést biztosítanak az állatok részére, de az esetek többségében, azonban kevés a légmozgás mértéke. Az 5000-10.000 köbméter/óra légszállítással bíró MASTER ventilátorok már kellemes környezetet biztosítanak az állatartások számára. Az ilyen mesterséges szellőztetéssel mind a hőmérséklet, mind pedig a páratartalom csökkenthető.

Mivel a légkondicionáló kiépítése nem lehetséges így a MASTER léghűtők kifejezetten népszerűek az állattartók körében, mert alacsony a fogyasztásuk, nagy légteret képesek hűteni, lehet mellette szellőztetni és megfelelően, biztonságosan hűtik az állatokat.

pr_istallo_homerseklet_eloszlas.jpg

Hideg ellen:

Télen huzatmentes, szárazon almozott, tiszta helyen tartandóak a jószágok, ahol a víz sem fagy meg az itatóban. Ellenkező esetben az állatok nem jutnak elég folyadékhoz, felborul a hőszabályozási képességük, megbetegednek vagy az újszülöttek akár meg is fagyhatnak a nagy hidegben. Tehenészetekben az elő- és utófertőtlenítést is jobb meleg helyeken végezni.

Megfelelő istállóhőmérsékletek

Tojótyúk

kb. 14°C

Naposcsibe

kb. 34°C

Sertéshizlalda

kb. 16°C

Malacfészek

kb. 34°C

Fejőstehén

kb. 14°C

Hízómarha

kb. 10°C

Anyajuh

kb. 12°C

Ellető hodály

kb. 20°C

Forrás: Agrárvilág

Ennek elkerülése érdekében javasoljuk az istállók és az itatók melegen tartását, temperálását:

 

Tájékozódjon a pályázat részleteiről bővebben és próbálja ki díjmentes az online felmérést IDE KATTINTVA!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük